Conclusie

We hebben dus onderzocht of de genocide voorkomen had kunnen worden. Daarvoor moesten we eerst een paar deelvragen moeten beantwoorden, zodat we meer te weten zouden komen en dan met een betere conclusie zouden komen.

In de 15e eeuw werd besloten dat de Tutsi landeigenaren werden. Zo werden de Hutu’s het onderliggende ras. Hierdoor ontstond er een machtsstrijd. De Tutsi’s kwamen in 1990 Rwanda binnen met het doel om de macht te grijpen. Dit mislukte. Toen de president werd vermoord knapte er iets bij de Hutu’s en begon de genocide.
Om de genocide te voorkomen had de VN kunnen ingrijpen. Jammer genoeg is dat niet helemaal goed gegaan. Hun beste kansen waren: toen Belgie zijn troepen terug trok, toen Dallaire de VN waarschuwde over een wapenpand en toen ze aan ‘operatie Turquoise’ begonnen.
De gevolgen van de genocide voor het land en de bevolking waren verschrikkelijk. De meeste tutsi’s hadden geen huis en/of familie meer. De tutsi-vluchtelingen kwamen terug in een land waar niets meer van over was. Een verwoest land dat nauwelijks hulp kreeg. En dan moesten de slachtoffers ook nog eens aanzien dat de schuldigen gewoon nog rondliepen zonder gestraft te worden.

Als antwoord op de hoofdvraag ‘’ Was de Rwandese genocide te voorkomen geweest?’’ komen we met deze conclusie:
De Rwandese oorlog was misschien niet te voorkomen geweest, maar het had zeker wel verkort kunnen worden. De spanning tussen de twee stammen was heel groot en daarom was het waarschijnlijk niet te voorkomen geweest.
 De grootste oorzaken waren natuurlijk:

  •  De grenzen die bij de conferentie van Berlijn bepaald werden, waardoor de Tutsi’s in de minderheid kwamen te staan, maar toch de macht grepen;
  •  België die ervoor zorgde dat alle Hutu’s arbeid moesten verrichten en de meerderheid van de Tutsi’s de macht had;
  •  De propaganda tegen de Tutsi’s;
  •  De dood van de president;
  •  De wapens die de generaal had gevonden en had kunnen vernietigen maar dat niet heeft gedaan.

Onze mening is dat de als de VN had ingegrepen de Rwandese genocide verkort had kunnen worden.


We dachten dat de genocide onvermijdelijk was, maar dat blijkt niet zo te zijn. We hebben dus zeker wat geleerd.
We vonden dit een leuke opdracht, omdat we nu zelf een onderzoek moesten beginnen om onze deelvragen te beantwoorden. Met de informatie uit de deelvragen hebben we samen de hoofdvraag beantwoord. Dus de samenwerking ging heel goed.

Maak jouw eigen website met JouwWeb