Rwanda nu

Hoe gaat het nu met Rwanda?

Sinds president Bizimungu is afgezet in maart 2000, is Paul Kagamé aan de macht. Hij is daardoor de tweede president van Rwanda na de genocide.


Doordat de Rwandese president Frankrijk nogmaals heeft beschuldigd van "deelname" aan het uitvoeren van de genocide”, verdenkt Frankrijk Kagamé ervan dat hij opdracht heeft gegeven om het vliegtuig van de president Habyarimana neer te halen. In 2006 verbrak Rwanda daarop de diplomatieke betrekkingen met Parijs.

Toen in 2014 een herdenking was van de genocide, is de Franse regering, die de minister van justitie zou afvaardigen, niet gekomen. België die Rwanda als koloniale staat heeft gehad, was wel aanwezig.

 

In Nederland zijn er een aantal zaken geweest over de genocide in Rwanda, waaronder de aangifte van vrijdag 4 april 2014 tegen Jean Claude Iyamuremye en Jean Baptiste Mugimba. Deze mannen zouden ook een grote deelname hebben gehad aan de genocide.  

Advertenties:

Op 5 april 2015 is de president in Nederland ontvangen door koning Willem Alexander en later koningin Maxima, op de Eikenhorst in Wassenaar.

De president verbleef drie dag en in Nederland, en sprak tijdens zijn bezoek verder onder anderen met miniset Koenders van Buitenlandse Zaken en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De economie in Rwanda groeit met acht procent per jaar (blijkt uit cijfers van de Wereldbank). Bijna iedereen heeft een zorgverzekering, kinderen gaan gratis naar school en homoseksualiteit is niet meer strafbaar. Ook ontvangt Rwanda meer buitenlands kapitaal, en durven steeds meer Westers bedrijven zaken te toen in het land.

Wel kent Rwanda een grote armoede: meer dan 40 procent van de 11,5 miljoen Rwandezen leeft onder de armoede grens van 1,25 dollar per dag. En ondanks de economische groei is de afhankelijkheid van hulp ui het buitenland groot. Meer dan een derde van het budget van de overheid komt, onder andere voor de schade aan de genocide, van buitenlandse donoren.


Maak jouw eigen website met JouwWeb